Η Εμμηνόπαυση, Η Πρόληψή Της Και Όσα Δεν Γνωρίζετε

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν οι γυναίκες σταματούν την ωορρηξία και οι περίοδοι της σταματούν.

Οι περισσότερες γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55 ετών, με μέσο όρο ηλικίας περίπου 50. Αλλά περίπου το 1% φτάνει πριν από τα 40, το οποίο είναι γνωστό ως πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη αποτυχία των ωοθηκών.

Κύκλος ωορρηξίας

Για τις γυναίκες στην εφηβεία και τη δεκαετία του ’20 η απώλεια της γονιμότητάς τους είναι καταστροφική. Θα βιώσουν επίσης μια μακρά περίοδο μετεμμηνοπαυσιακής ζωής και μπορεί να συμβουλευτεί θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης.

Συμπτώματα

  • Αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου
  • Αλλαγές στο μοτίβο αιμορραγίας
  • Εξάψεις
  • Ιδρώτας
  • Προβλήματα ούρων όπως ακράτεια ή αυξημένη συχνότητα ούρησης
  • Ξηρός κόλπος
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Αλλαγές βάρους

Πρόληψη

Μπορούμε να αποτρέψουμε την πρώιμη εμμηνόπαυση, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες χειρουργικές επεμβάσεις, της μήτρας ή των ωοθηκών, εκτός εάν υπάρχει ισχυρή ένδειξη για την αφαίρεσή τους.

Τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Η διατήρηση ακόμη και μιας μόνο ωοθήκης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της εμμηνόπαυσης.

Οι αστικές γυναίκες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ή συμβουλές, αλλά δυστυχώς οι γυναίκες σε αγροτικές περιοχές της Ασίας δεν έχουν τέτοιες γνώσεις.

Τα καλά νέα για όσους θέλουν να αποκλείσουν αμφιβολίες σχετικά με την έναρξη της εμμηνόπαυσης σύντομα θα είναι διαθέσιμα με τη μορφή LH Kits (Leutinizing hormone) για να ελέγξουν την ωορρηξία τους που χρησιμοποιείται ειδικά σε ασθενείς με υπογονιμότητα. Αν και το άγχος δεν μπορεί να τονιστεί υπερβολικά, έχει ρόλο στην προσωρινή ή παρατεταμένη διακοπή των περιόδων.

Θεραπευτική Αγωγή

HRT – Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια εκτεταμένη μελέτη δείχνει ότι η HRT δεν αποτελεί προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις όπως πιστεύεται στο παρελθόν και δεν μολύνει ακριβώς το “χαριτωμένο χάπι” – που οι γυναίκες πίστευαν ότι έχουν δοθεί μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Γενικά η πρώιμη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζεται επίσης με τον ίδιο τρόπο όπως και η ίδια η εμμηνόπαυση, μέσω HRT (Hormone Replacement Therapy), τροποποίησης του τρόπου ζωής, ασβεστίου και καλής διατροφής.

Γιατί Αλλάζουν Συνήθειες Στον Ύπνο Οι Γυναίκες Μετά Την Εμμηνόπαυση;

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν διαταραγμένο κιρκάδιο ρυθμό συχνά υποφέρουν από στέρηση ύπνου. Οι γυναίκες αλλάζουν τις συνήθειες ύπνου τους για να αντισταθμίσουν τον αλλοιωμένο κιρκάδιο ρυθμό τους και μπορεί να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Συχνά βιώνουν διαταραγμένο κιρκάδιο ρυθμό που μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου. Είναι κουρασμένες, δεν μπορούν να μείνουν ξύπνιοι το βράδυ, ροχαλίζουν και δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν το βράδυ. Έχουμε γράψει σχετικά με το ροχαλητό στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ξύπνιες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω των ορμονικών αλλαγών στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ως εκ τούτου, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αλλάζουν τις συνήθειες ύπνου τους περνώντας περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι και λιγότερο χρόνο δραστηριοποιούνται ως τρόπο αντιστάθμισης του αλλοιωμένου κιρκάδιου ρυθμού τους και αποκοιμιούνται ευκολότερα τη νύχτα.