Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Εμμηνόπαυση, Η Πρόληψή Της Και Όσα Δεν Γνωρίζετε

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν οι γυναίκες σταματούν την ωορρηξία και οι περίοδοι της σταματούν.

Οι περισσότερες γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55 ετών, με μέσο όρο ηλικίας περίπου 50. Αλλά περίπου το 1% φτάνει πριν από τα 40, το οποίο είναι γνωστό ως πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη αποτυχία των ωοθηκών.

Κύκλος ωορρηξίας

Για τις γυναίκες στην εφηβεία και τη δεκαετία του ’20 η απώλεια της γονιμότητάς τους είναι καταστροφική. Θα βιώσουν επίσης μια μακρά περίοδο μετεμμηνοπαυσιακής ζωής και μπορεί να συμβουλευτεί θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης.

Το PhenQ είναι ένα συμπλήρωμα που ισχυρίζεται ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αποτελείται από φυσικά συστατικά και έχει αποδειχθεί κλινικά ότι λειτουργεί. Το συμπλήρωμα συνοδεύεται από πολιτική επιστροφής χρημάτων 60 ημερών, ώστε να μπορείτε να το δοκιμάσετε χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Συμπτώματα

 • Αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου
 • Αλλαγές στο μοτίβο αιμορραγίας
 • Εξάψεις
 • Ιδρώτας
 • Προβλήματα ούρων όπως ακράτεια ή αυξημένη συχνότητα ούρησης
 • Ξηρός κόλπος
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Αλλαγές βάρους

Πρόληψη

Μπορούμε να αποτρέψουμε την πρώιμη εμμηνόπαυση, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες χειρουργικές επεμβάσεις, της μήτρας ή των ωοθηκών, εκτός εάν υπάρχει ισχυρή ένδειξη για την αφαίρεσή τους.

Τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Η διατήρηση ακόμη και μιας μόνο ωοθήκης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της εμμηνόπαυσης.

Οι αστικές γυναίκες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ή συμβουλές, αλλά δυστυχώς οι γυναίκες σε αγροτικές περιοχές της Ασίας δεν έχουν τέτοιες γνώσεις.

Τα καλά νέα για όσους θέλουν να αποκλείσουν αμφιβολίες σχετικά με την έναρξη της εμμηνόπαυσης σύντομα θα είναι διαθέσιμα με τη μορφή LH Kits (Leutinizing hormone) για να ελέγξουν την ωορρηξία τους που χρησιμοποιείται ειδικά σε ασθενείς με υπογονιμότητα. Αν και το άγχος δεν μπορεί να τονιστεί υπερβολικά, έχει ρόλο στην προσωρινή ή παρατεταμένη διακοπή των περιόδων.

Θεραπευτική Αγωγή

HRT – Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια εκτεταμένη μελέτη δείχνει ότι η HRT δεν αποτελεί προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις όπως πιστεύεται στο παρελθόν και δεν μολύνει ακριβώς το “χαριτωμένο χάπι” – που οι γυναίκες πίστευαν ότι έχουν δοθεί μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Γενικά η πρώιμη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζεται επίσης με τον ίδιο τρόπο όπως και η ίδια η εμμηνόπαυση, μέσω HRT (Hormone Replacement Therapy), τροποποίησης του τρόπου ζωής, ασβεστίου και καλής διατροφής.

Πώς Θα Προλάβετε Την Παχυσαρκία Στην Εμμηνόπαυση;

Η παχυσαρκία είναι μια σημαντική ανησυχία για την υγεία στην Ελλάδα. Ορίζεται ως η ύπαρξη περίσσειας σωματικού λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Η πιο κοινή αιτία της παχυσαρκίας είναι η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Διαβάστε για τα 5 εύκολα βήματα για να χάσετε βάρος εδώ.

Μια κοινή παρανόηση σχετικά με την εμμηνόπαυση είναι ότι προκαλεί αύξηση βάρους. Ωστόσο, η αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και άλλων ιατρικών παθήσεων όπως ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να επικεντρωθούν στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα για να αποφύγουν την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση.

 • Η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί αύξηση βάρους
 • Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε υγιεινή διατροφή και να ασκούνται για την πρόληψη της παχυσαρκίας

Γιατί Αλλάζουν Συνήθειες Στον Ύπνο Οι Γυναίκες Μετά Την Εμμηνόπαυση;

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν διαταραγμένο κιρκάδιο ρυθμό συχνά υποφέρουν από στέρηση ύπνου. Οι γυναίκες αλλάζουν τις συνήθειες ύπνου τους για να αντισταθμίσουν τον αλλοιωμένο κιρκάδιο ρυθμό τους και μπορεί να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Συχνά βιώνουν διαταραγμένο κιρκάδιο ρυθμό που μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου. Είναι κουρασμένες, δεν μπορούν να μείνουν ξύπνιοι το βράδυ, ροχαλίζουν και δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν το βράδυ. Έχουμε γράψει σχετικά με το ροχαλητό στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ξύπνιες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω των ορμονικών αλλαγών στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ως εκ τούτου, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αλλάζουν τις συνήθειες ύπνου τους περνώντας περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι και λιγότερο χρόνο δραστηριοποιούνται ως τρόπο αντιστάθμισης του αλλοιωμένου κιρκάδιου ρυθμού τους και αποκοιμιούνται ευκολότερα τη νύχτα.

Η Ερωτική Διάθεση Των Ανδρών

Η διάθεση είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της ζωής μας και μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία. Ο μήνας για την υγεία των ανδρών είναι μια σημαντική στιγμή για να εστιάσετε στη σημασία της ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να μην εστιάσετε μόνο στις σωματικές πτυχές της υγείας των ανδρών, αλλά και στην ψυχική τους ευεξία. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της συνολικής υγείας των ανδρών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής τους υγείας.

Οι μητέρες για πρώτη φορά συχνά έχουν πολλές προσδοκίες και φόβους. Μπορεί να ανησυχούν για την υγεία του μωρού, τη δική τους ψυχική και σωματική υγεία ή πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα ευθύνη.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μητέρες για πρώτη φορά. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 1. Στέρηση ύπνου: Οι μαμάδες για πρώτη φορά μπορεί να μην μπορούν να κοιμηθούν αρκετά λόγω των αναγκών του μωρού και των δικών τους αναγκών για ύπνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως έλλειψη εστίασης, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.
 2. Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της φροντίδας ενός μωρού, αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για τις μητέρες για πρώτη φορά επειδή μπορεί να μην ξέρουν πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό τους ή πότε να το ταΐσουν στη συνέχεια.

Η αυξητική στήθους είναι η διαδικασία μεγέθυνσης και διαμόρφωσης του στήθους με μια συσκευή ή υλικό. Τα εμφυτεύματα στήθους είναι ένα τεχνητό μέσο για την αυξητική στήθους. Τα φυσικά μέσα για την αυξητική στήθους περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, σουτιέν και άσκηση.

 • Το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη αυξητική στήθους είναι να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τον σωστό χειρουργό. Είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον που έχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και μπορεί να σας βοηθήσει με την απόφασή σας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός ή γενικός χειρουργός.
 • Το δεύτερο βήμα είναι να αποφασίσετε για τον τύπο του εμφυτεύματος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων που διατίθενται στην αγορά και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιο θα είναι καλύτερο για τις ανάγκες σας. Θα πρέπει να αφιερώσετε το χρόνο σας ερευνώντας όλες τις επιλογές σας πριν πάρετε μια τελική απόφαση. Το τρίτο βήμα αξίζει επίσης να εξεταστεί, επειδή μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση αύξησης στήθους, όπως συστολή της κάψας, ασυμμετρία, μόλυνση ή απώλεια της αίσθησης.