Όλα Όσα Θέλετε Να Μάθετε Για Την Εμμηνόπαυση Και Την Πρόληψή Της

Δημοσιεύτηκε από τον/την obgyntoday.org στις

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν οι γυναίκες σταματούν την ωορρηξία και οι περίοδοι της σταματούν.

Οι περισσότερες γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 55 ετών, με μέσο όρο ηλικίας περίπου 50. Αλλά περίπου το 1% φτάνει πριν από τα 40, το οποίο είναι γνωστό ως πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη αποτυχία των ωοθηκών.

Κύκλος ωορρηξίας

Για τις γυναίκες στην εφηβεία και τη δεκαετία του ’20 η απώλεια της γονιμότητάς τους είναι καταστροφική. Θα βιώσουν επίσης μια μακρά περίοδο μετεμμηνοπαυσιακής ζωής και μπορεί να συμβουλευτεί θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης.

Συμπτώματα

  • Αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου
  • Αλλαγές στο μοτίβο αιμορραγίας
  • Εξάψεις
  • Ιδρώτας
  • Προβλήματα ούρων όπως ακράτεια ή αυξημένη συχνότητα ούρησης
  • Ξηρός κόλπος
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Αλλαγές βάρους

Πρόληψη

Μπορούμε να αποτρέψουμε την πρώιμη εμμηνόπαυση, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες χειρουργικές επεμβάσεις, της μήτρας ή των ωοθηκών, εκτός εάν υπάρχει ισχυρή ένδειξη για την αφαίρεσή τους.

Τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Η διατήρηση ακόμη και μιας μόνο ωοθήκης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της εμμηνόπαυσης.

Οι αστικές γυναίκες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ή συμβουλές, αλλά δυστυχώς οι γυναίκες σε αγροτικές περιοχές της Ασίας δεν έχουν τέτοιες γνώσεις.

Τα καλά νέα για όσους θέλουν να αποκλείσουν αμφιβολίες σχετικά με την έναρξη της εμμηνόπαυσης σύντομα θα είναι διαθέσιμα με τη μορφή LH Kits (Leutinizing hormone) για να ελέγξουν την ωορρηξία τους που χρησιμοποιείται ειδικά σε ασθενείς με υπογονιμότητα. Αν και το άγχος δεν μπορεί να τονιστεί υπερβολικά, έχει ρόλο στην προσωρινή ή παρατεταμένη διακοπή των περιόδων.

Θεραπευτική Αγωγή

HRT – Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια εκτεταμένη μελέτη δείχνει ότι η HRT δεν αποτελεί προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις όπως πιστεύεται στο παρελθόν και δεν μολύνει ακριβώς το “χαριτωμένο χάπι” – που οι γυναίκες πίστευαν ότι έχουν δοθεί μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Γενικά η πρώιμη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζεται επίσης με τον ίδιο τρόπο όπως και η ίδια η εμμηνόπαυση, μέσω HRT (Hormone Replacement Therapy), τροποποίησης του τρόπου ζωής, ασβεστίου και καλής διατροφής.

Κατηγορίες: Ιστολόγιο